KínaiGuru - Kínai termék bemutatók és kuponok

Vámmentes rendelési módok Kínából

2019-09-04
Vámmentes rendelési módok Kínából

A Kínából, illetve kínai webshopokból történő rendeléek egyik gyakori velejárója, hogy megvámolják a csomagot, ami elég sok plusz költséget és bonyodalmat jelent. Szerencsére ezt könnyedén el lehet kerülni, több bevált és legális módszer is van a vámmentességre, ezeket fogjuk most sorra venni!

 • Frissítés: 2021. július 1-től új vámolási szabályok lesznek, részletek itt.

 

Az alábbi 3 esetben lesz vámmentes a rendelésed:

 • Ha 37 euró alatt van a csomag értéke (amit fizettél, tehát a szállítási díjjal együtt)
 • Ha EU raktárból rendelsz
 • Ha valamilyen vámmentes szállítási módot választasz

Most vegyük ezeket sorra részletesebben!

Ha 37 euró alatt fizettél

Alapvetően a 22 euró alatti csomagok vámmentesek, de van egy olyan szabály, hogy ha 10 euró alatt van az ÁFA összege, akkor azt még elengedik. Így a gyakolatban a 37 euró (kb. 41 dollár) alatti értékű rendelések vámmentesek lesznek. A számítás alapja a teljes összeg, amit a vásárláskor fizettél, vagyis ebben benne van a szállítás díja is. Ha a kis érték ellenére mégis fennakad a kuldemény a vámon, akkor csak igazolnod kell, hogy mennyit fizettél (pl. PayPal képernyőmentés), és extra díjak nélkül ki fogják vinni a csomagod.

37 euró fölötti rendelés esetén megvámolhatják a csomagod, de persze itt is vannak kiskapunk.

EU raktárak

Az EU-n belül nincsenek vámhatárok, csak a nem EU-s országokból érkező csomagokat vámolhatják meg, ezért több kínai webáruház is létrehozott európai raktárakat. Ha ezekből rendelsz, akkor nem kell aggódnod a vámolás miatt, ráadásul gyorsan is megkapod a terméket, akár néhány munkanap alatt. Az árak azonban általában kicsit magasabbak az EU raktárakban (persze ki lehet fogni jó akciókat), és sokszor korlátozott a választék, illetve a készlet.

EU raktáras termékek linkjei különböző webshopokhoz:

Az EU raktárakról részletesebb leírást és további infókat ebben a cikkben találsz. Mindenképpen olvasd el, ha európai raktárból rendelnél!

Vámmentes szállítási módok

Mi van akkor, ha egy termék ára meghaladja a 37 eurót, és nem érhető el EU raktárból, vagy drága lenne onnan? Ilyenkor jönnek be a képbe a különféle vámmentes szállítási módok. Ezek általában úgy működnek, hogy először egy másik európai országba szállítják a csomagod (ahol elvileg mindent lerendeznek), majd innen újra feladják a te címedre.

Ezek jól működnek az esetek 95-99%-ában, tehát nagy valószínűséggel valóban megússzuk az extra fizetnivalót, de előfordulnak ritka kivételek, amikor mégis fennakadnak a vámon. Ilyenkor a plusz költségek alapvetően a vásárlót terhelik, de írni kell az adott webáruháznak, a legtöbbször ki lehet alkudni legalább egy részleges kompenzációt.

Íme az ismertebb vámmetes szállítási módok:

Gearbest:

 • EU Priority Line (DPD) – új!
 • Netherlands Registered(PDM)
 • EU Fast Line
 • Europe Registered (120 dollár alati termékeknél elérhető)
 • EU Railway Priority Line (nagyobb méretű termékekhez)
 • EU Express (régi, általában már nem elérhető)

A terméklapon nem látszik az összes opció, a rendelési oldalon válassz végleges szállítási módot! A terméklapon még csak Priority Line szokott lenni, válaszd ezt, ha elérhető. A legtöbb terméknél a fentiek közül egy, vagy esetleg kettő érhető el, nem az összes.

Banggood:

 • EU Priority Line
 • European Direct Mail
 • European Railway Direct Mail (nagyobb méretű termékekhez)

Geekbuying:

 • EU Priority Line

Tomtop:

 • Duty Free Shipping (sajnos sokszor nem működik, számolni kell a vámolással, de az alap szállítási módoknál jobb)

GearVita:

 • EU Priority Line (a legtöbbször működik, de nem mindig, más webshopoknál megbízhatóbb szokott lenni a vámmentes szállítás)

Mi lesz, ha mégis megvámolják a csomagot?

Ebben az esetben kapsz egy értesítést SMS-ben, hogy vámkezelés alá vonták a küldeményed. Ki kell tölteni egy "Egyszeri import vámkezelési megbízás" nevű dokumentumot, és igazolni a rendelésed értékét például egy PayPal képernyőmentéssel, amin látható a kifizetett összeg. (További infók a Posta oldalán.)

Ha 37 euró fölött van a csomagod értéke, akkor számolni kell az áfával, ami jelenleg Magyarországon 27%. Ezen kívül lesz egy kezelési költség, ami a Magyar Postánál 3500 Ft, futárszolgálatoknál általában magasabb. 150 euró érték fölött esetleg még vámot is kiszabhatnak, aminek a mértéke 0-12%, de a legtöbbször ez kimarad, általában nem szabják ki.

Ha minden szükséges dokumentumot elküldtél, és lezajlott a vámolás, akkor a csomag kézhezvételekor kell kifizetned a postásnak vagy a futárnak a kiszabott összeget. Ezek az extra költségek téged terhelnek, a webshopok általáben nem térítik őket, de ha "vámmentes" szállítással rendeltél, akkor lehet írni nekik, és esetleg egy részleges kompenzációt kialkudni (nem mindig sikerül).

 

Frissítés: 2021. július 1-től új vámolási szabályok lépnek élebe, részletek itt.

További híreink
Új vám és áfa szabályok 2021. július 1-től a kínai rendeléseknél
2021-04-21

Új vám és áfa szabályok 2021. július 1-től a kínai rendeléseknél

Idén megváltoznak a vámolási szabályok az EU-n kívülről (pl. Kínából) rendelt csomagok esetében, megszűnik az olcsóbb termékek vámmentessége. Az új szabályok 2021. július 1-től lépnek érvénybe. Tovább

Koncepció képeken a Xiaomi Mi MIX 4
2021-02-18

Koncepció képeken a Xiaomi Mi MIX 4

Idén érkezik a Xiaomi Mi MIX 4, és bár a telefon végleges dizájnja még nem ismert, tudunk mutatni pár látványos koncepció képet. Tovább