KínaiGuru - Kínai termék bemutatók és kuponok

Vámmentes rendelési módok Kínából

2019-09-04
Vámmentes rendelési módok Kínából

A Kínából, illetve kínai webshopokból történő rendeléek egyik gyakori velejárója, hogy megvámolják a csomagot, ami elég sok plusz költséget és bonyodalmat jelent. Szerencsére ezt könnyedén el lehet kerülni, több bevált és legális módszer is van a vámmentességre, ezeket fogjuk most sorra venni!

Az alábbi 3 esetben lesz vámmentes a rendelésed:

 • Ha 37 euró alatt van a csomag értéke (amit fizettél, tehát a szállítási díjjal együtt)
 • Ha EU raktárból rendelsz
 • Ha valamilyen vámmentes szállítási módot választasz

Most vegyük ezeket sorra részletesebben!

Ha 37 euró alatt fizettél

Alapvetően a 22 euró alatti csomagok vámmentesek, de van egy olyan szabály, hogy ha 10 euró alatt van az ÁFA összege, akkor azt még elengedik. Így a gyakolatban a 37 euró (kb. 41 dollár) alatti értékű rendelések vámmentesek lesznek. A számítás alapja a teljes összeg, amit a vásárláskor fizettél, vagyis ebben benne van a szállítás díja is. Ha a kis érték ellenére mégis fennakad a kuldemény a vámon, akkor csak igazolnod kell, hogy mennyit fizettél (pl. PayPal képernyőmentés), és extra díjak nélkül ki fogják vinni a csomagod.

37 euró fölötti rendelés esetén megvámolhatják a csomagod, de persze itt is vannak kiskapunk.

EU raktárak

Az EU-n belül nincsenek vámhatárok, csak a nem EU-s országokból érkező csomagokat vámolhatják meg, ezért több kínai webáruház is létrehozott európai raktárakat. Ha ezekből rendelsz, akkor nem kell aggódnod a vámolás miatt, ráadásul gyorsan is megkapod a terméket, akár néhány munkanap alatt. Az árak azonban általában kicsit magasabbak az EU raktárakban (persze ki lehet fogni jó akciókat), és sokszor korlátozott a választék, illetve a készlet.

EU raktáras termékek linkjei különböző webshopokhoz:

Az EU raktárakról részletesebb leírást és további infókat ebben a cikkben találsz. Mindenképpen olvasd el, ha európai raktárból rendelnél!

Vámmentes szállítási módok

Mi van akkor, ha egy termék ára meghaladja a 37 eurót, és nem érhető el EU raktárból, vagy drága lenne onnan? Ilyenkor jönnek be a képbe a különféle vámmentes szállítási módok. Ezek általában úgy működnek, hogy először egy másik európai országba szállítják a csomagod (ahol elvileg mindent lerendeznek), majd innen újra feladják a te címedre.

Ezek jól működnek az esetek 95-99%-ában, tehát nagy valószínűséggel valóban megússzuk az extra fizetnivalót, de előfordulnak ritka kivételek, amikor mégis fennakadnak a vámon. Ilyenkor a plusz költségek alapvetően a vásárlót terhelik, de írni kell az adott webáruháznak, a legtöbbször ki lehet alkudni legalább egy részleges kompenzációt.

Íme az ismertebb vámmetes szállítási módok:

Gearbest:

 • EU Priority Line (DPD) – új!
 • Netherlands Registered(PDM)
 • EU Fast Line
 • Europe Registered (120 dollár alati termékeknél elérhető)
 • EU Railway Priority Line (nagyobb méretű termékekhez)
 • EU Express (régi, általában már nem elérhető)

A terméklapon nem látszik az összes opció, a rendelési oldalon válassz végleges szállítási módot! A terméklapon még csak Priority Line szokott lenni, válaszd ezt, ha elérhető. A legtöbb terméknél a fentiek közül egy, vagy esetleg kettő érhető el, nem az összes.

Banggood:

 • EU Priority Line
 • European Direct Mail
 • European Railway Direct Mail (nagyobb méretű termékekhez)

Geekbuying:

 • EU Priority Line

Tomtop:

 • Duty Free Shipping (sajnos sokszor nem működik, számolni kell a vámolással, de az alap szállítási módoknál jobb)

GearVita

 • EU Priority Line (a legtöbbször működik, de nem mindig, más webshopoknál megbízhatóbb szokott lenni a vámmentes szállítás)

Mi lesz, ha mégis megvámolják a csomagot?

Ebben az esetben kapsz egy értesítést SMS-ben, hogy vámkezelés alá vonták a küldeményed. Ki kell tölteni egy "Egyszeri import vámkezelési megbízás" nevű dokumentumot, és igazolni a rendelésed értékét például egy PayPal képernyőmentéssel, amin látható a kifizetett összeg. (További infók a Posta oldalán.)

Ha 37 euró fölött van a csomagod értéke, akkor számolni kell az áfával, ami jelenleg Magyarországon 27%. Ezen kívül lesz egy kezelési költség, ami a Magyar Postánál 3500 Ft, futárszolgálatoknál általában magasabb. 150 euró érték fölött esetleg még vámot is kiszabhatnak, aminek a mértéke 0-12%, de a legtöbbször ez kimarad, általában nem szabják ki.

Ha minden szükséges dokumentumot elküldtél, és lezajlott a vámolás, akkor a csomag kézhezvételekor kell kifizetned a postásnak vagy a futárnak a kiszabott összeget. Ezek az extra költségek téged terhelnek, a webshopok általáben nem térítik őket, de ha "vámmentes" szállítással rendeltél, akkor lehet írni nekik, és esetleg egy részleges kompenzációt kialkudni (nem mindig sikerül).

További híreink
Vám és áfa fizetési tudnivalók kínai rendeléseknél
2019-09-08

Vám és áfa fizetési tudnivalók kínai rendeléseknél

Ha az érdekel, hogy mikor kell áfát vagy vámot fizetni külföldi rendelés esetén, és hogyan működik a vámolás, akkor ez az írás neked szól! Tovább

EU raktár tudnivalók: gyors, vámmentes rendelés Kínai oldalakról
2019-09-02

EU raktár tudnivalók: gyors, vámmentes rendelés Kínai oldalakról

Minden fontos infó egy helyen ez EU raktáras rendelésről. Az európai raktárakból gyorsan, vámmentesen vásárolhatsz különféle kínai termékeket. Tovább