KínaiGuru - Kínai termék bemutatók és kuponok

Új vám és áfa szabályok 2021. július 1-től a kínai rendeléseknél

2021-04-21
Új vám és áfa szabályok 2021. július 1-től a kínai rendeléseknél

2021. július 1-től új szabályok szerint vámolják a Kínából (vagy más EU-n kívüli országból) rendelt küldeményeket. Az olcsó, 22 euró alatti csomagok áfamentessége megszűnik, és lesznek további változások is. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!

Most még a korábbi szabályok érvényesek, vagyis hivatalosan 22 eurós összegig nem kell áfát fizetni a rendelt csomagok után, sőt, mivel a 10 euró alatti áfát elengedik, ezért valójában 37 euró a mentesség határa (ez kb. 44 dollár vagy 13.400 Ft).

Ez az áfamentesség azonban teljesen megszűnik 2021. július 1-től, vagyis minden egyes rendelés után kötelező lesz az áfát kifizetni. A vámmentesség határa pedig továbbra is 150 euró marad, ez nem módosul. Vámot egyébként a legtöbbször nem számítanak fel nagyobb értéknél sem, de ez a termékkategóriától függ.

Az áfamentesség eltörlése nem csak Magyarországra vonatkozik, ez egy EU-s szabály, vagyis az Európai Unió összes országára érvényes, annyi különbséggel, hogy máshol eltér az áfa mértéke.

A filléres rendeléseknél is fizetni kell majd

Sokan szeretnek filléres, pár dolláros termékeket rendelgetni, de 2021. július 1-től ezeket is vámeljárás alá fogják vonni. A Kínából az EU-ba érkező csomagok nagy többsége eddig az áfamentes kategóriába esett, így könnyen belátható, hogy mindez óriási terhet fog róni a Magyar Postára, a legtöbb rendelés ugyanis rajtuk keresztül fut be. A becslések szerint a napi vámeljárások száma akár százszorosára is nőhet.

A Posta jelentős mértékű informatikai fejlesztéssel és logisztikai kapacitásbővítéssel készül a jogszabályi változásra, arra törekedve, hogy a vámeljárási folyamat automatikus és minél gyorsabb legyen.

Sávos ügyintézési díj lesz

Eddig vámolás esetén az áfán kívül egységesen 3500 Ft-os vámügynöki szolgáltatási díjat számolt fel a Posta, a jövőben azonban egy sávos rendszert vezetnek be. Vagyis az olcsóbb tételeknél kevesebbet, a drágábbaknál pedig többet kel majd fizetni az ügyintézésért. A pontos díjak még nem ismertek, azt viszont elárulták, hogy elsősorban az online fizetés lesz ajánlott, és aki ezt választja, az kedvezményt fog kapni.

Nem a rendelés ideje számít, hanem az, hogy mikor fut be a csomag

Nagyon fontos tudnivaló, hogy a 2021. július 1-jei időpont arra vonatkozik, hogy mikor érkezik be a csomag az országba, és mikor kezdik el a vámügyintézését. Ez nehézzé teszi a tervezést, hiszen bizonyos esetekben hosszúra nyúlhat a szállítási idő, és előre nem lehet pontosan kiszámítani. Azt ajánljuk, hogy aki szeretne rendelni, az tegye meg minél hamarabb, nehogy lemaradjon az áfamentességről.

Befellegzett a külföldi rendeléseknek?

Természetesen nem, de sok esetben nőnek a költségek, így jobban át kell majd gondolni, hogy mit éri meg Kínából rendelni.

Az alábbi fontosabb változásokra számíthatunk:

  • Nagyobb hangsúlyt kaphatnak az európai raktárak, hiszen ez EU-n belülről érkező csomagokat továbbra sem fogják megvámolni.
  • A kis értékű rendeléseknél lesz a legnagyobb változás, hiszen ezek eddig vámmentesek voltak, hamarosan azonban ki kell majd rájuk fizetni a 27%-os áfát, valamint egy egyelőre ismeretlen összegű ügyintézési díjat, vagyis ezek drágulni fognak.
  • A 22 euró (valójában 37 euró) fölötti rendelések esetében (elméletileg) eddig is fizetni kellett, amennyiben az EU-n kívülről szállították őket, így itt hivatalosan nem lesz sok eltérés. Azonban megszűnhetnek bizonyos kiskapuk, trükközések (például hogy kisebb értéket írnak a csomagra), hiszen válogatás nélkül mindent vámeljárás alá fognak vonni.

Összefoglalva, 2021. július 1-től az alábbi plusz költségekkel lehet számolni a Kínából érkező csomagok esetében:

  • 150 euróig: 27%-os áfa + vámügyintézési költség (sávos lesz, a mértéke még nem ismert)
  • 150 euró fölött: 27%-os áfa + vámügyintézési költség (sávos lesz, a mértéke még nem ismert) + bizonyos termékek esetében vám

 

Forrás: Magyar Posta

További híreink
Koncepció képeken a Xiaomi Mi MIX 4
2021-02-18

Koncepció képeken a Xiaomi Mi MIX 4

Idén érkezik a Xiaomi Mi MIX 4, és bár a telefon végleges dizájnja még nem ismert, tudunk mutatni pár látványos koncepció képet. Tovább

Ezek a legerősebb csúcsmobilok 2021 elején
2021-02-08

Ezek a legerősebb csúcsmobilok 2021 elején

Megérkezett az AnTuTu legfrissebb toplistája, amelyben rangsorolják 2021 januárjának legerősebb okostelefonjait. Tovább