KínaiGuru - Kínai termék bemutatók és kuponok

Vám és áfa fizetési tudnivalók kínai rendeléseknél

2019-09-08
Vám és áfa fizetési tudnivalók kínai rendeléseknél

A kínából történő rendeléseknél az egyik lebtöbbször felmerülő kérdés, hogy mikor kell vámot vagy áfát fizetni, egyáltalán mi a különbség a kettő között, és persze az is fontos kérdés, hogy hogyan lehet ezeket megúszni. Ebben a cikkben minden fontos tudnivalóra kitérünk, amikkel nem árt tisztában lenned, ha külföldről vásárolsz.

 • Frissítés: 2021. július 1-től új vámolási szabályok lesznek, részletek itt.

Amikor kínai oldalról rendelsz, és kínai raktárról jön a termék, akkor annak a nettó árát fizeted ki, vagyis az összeg nem tartalmazza az áfát, ami jelenleg Magyarországon 27% a mértéke. Ezt hivatalosan ki kellene fizetni, amit a "vámkezelésnek" nevezett folyamat során szednek be, de nem minden esetben.

Milyen költségek merülhetnek fel?

 • ÁFA: általános forgalmi adó (27%)
 • VÁM: a vám az államok által kivetett adószerű kötelezettség a vámhatárukat átlépő árukra.
 • Vámkezelési díj: ezt a postának vagy a futárszolgálatnak fizeted, amiért intézik a vámkezelést a csomagodra.

Ez így elég ijesztőnek tűnhet, rengeteg fizetnivaló, de a gyakorlatban egyáltalán nem ilyen vészes a dolog, ráadásul az egészet el lehet kerülni, csak olvass tovább!

Ősszeghatárok a vámolásnál

Magánszemély által megvásárolt áruk esetében hivatalosan a következő összeghatárokat kell figyelembe venni:

 • 0-22 euró között: vámmentes/vámeljárás alá nem tartozó küldemény
 • 22,1-150 euró között: vámmentes, de 27% áfa terheli a küldeményt
 • 150,1 euró felett: kereskedelmi vámtarifa +27% áfa terheli a küldeményt

A teljes kifizetett összeget veszik alapul, amit fizettél, vagyis a szállítási költség is beleszámít!

Ha tehát 22 euró alatt van a csomagod értéke, akkor nem kell semmit fizetned rá. Fölötte elvileg ki kell fizetned a 27%-os áfát.

150 euró fölött előfordulhat, hogy vámot is kell fizetni, de ez termékkategóriánként változó (0-12%). Nem lehet előre kiszámítani hogy mennyi lesz, de a legtöbb esetben semmit nem szabnak ki, pl. telefonoknál és tableteknél nincs vám, csak az áfa.

A vámolásnak van egy fix ügyintézési díja is. Ez a Magyar Posta esetében 3500 Ft, futárszolgálatoknál pedig valamivel több (a DHL-nél pl. 6000 Ft).

37 euró a valódi határ

A 22 eurós határt már el is felejtheted, van ugyanis egy enyhítés, ami ezt felülírja. Ha 10 euró alatt van az ÁFA összege, akkor azt elengedik. Ez azt jeleni, hogy valójában 37 euróig (kb. 41 dollár vagy 12.300 Ft) nem kell tartani a vámolástól, ez alatti értékben nyugodtan rendelhetsz. Ekkor is előfordulhat, hogy megfogják a csomagod, de nem kell fizetned sem áfát, sem vámot, sem vámkezelési díjat.

Így zajlik a vámolás

Nézzük meg, hogyan is működik a vámolás. Vegyünk például egy 100 dolláros okostelefont, amit egyszerű ingyenes szállítással rendeltünk, mégpedig Kínából. A csomag általában 2-4 hát alatt érkezik be az országba, majd kapsz egy értesítést a Magyar Postától SMS-ben, hogy vámkezelni fogják a küldeményt.

Az SMS tartalmazza a csomagod számát, erre kell majd hivatkozni. A www.posta.hu/vam oldalon találod a további teendőket, de a lényeg, hogy el kell küldeni néhány dokumentumot a vámkezeléshez. Én a következőket szoktam:

 • Egyszeri vámkezelési megbízás: innen tudod letölteni, kitöltöd, kinyomtatod, aláírod és beszkenneled vagy lefotózod. Ezt egyébként pár nappal az SMS után postán ki is küldik a címedre félig kitöltve az alap adatokkal, ezt is meg lehet várni.
 • PayPal képernyőmentés, amivel igazolod, hogy mennyit fizettél.
 • Ezeken kívül küldj még képernyőmentést a rendelést visszaigazoló oldalól vagy az emailről, hogy látszódjon az összeg.

Ezeket a postaimport@posta.hu email címre kell eljuttatni.

Ha minden rendben ment, akkor nem biztos, hogy kapsz további visszaigazolást. Jó esetben csak pár nap, de akár több hétig is eltarthat a vámolás, és a kiszabott összeget a postás kéri majd el, amikor kiszállítja a csomagot. Ez a jelen példa esetében a 100 dolláros érték 27%-a (kb. 8100 Ft), valamint egy 3500 Ft-os díj, amit a posta kér az ügyintézésért. Vámot általában nem szabnak ki, így itt ezt nem kell fizetni. Összesen tehát kb. 11.600 Ft az extra költség, így ez eredetileg fizetett 30 ezer Ft-ból majdnem 42 ezer Ft lett.

Sok esetben még az extra fizetnivalókkal is olcsóbban jön ki egy termék, mintha itthon rendelnéd, de nem mindig. Szerencsére a legtöbbször mindez megúszható, több legális módszer is van, amiket be is mutatunk röviden.

Vámmentes rendelési lehetőségek

Alapvetően 3 esetben érkezik meg a csomag vámolás és mindenféle extra költség nélkül:

 • Ha 37 euró végösszeg alatt rendelsz (erről volt szó korábban)
 • Ha EU raktárból rendelsz
 • Ha valamilyen vámmentes szállítási módot választasz

Rendelés EU raktárból

Az Európai Unión belül vámmentesség van, vagyis az eddig említett dolgok egyike sem vonatkozik azokra a csomagokra, amelyek az EU-n belülről érkeznek. Éppen ezért sok kínai webáruház hozott létre európai raktárakat. Ezekből átalában kicsit drágábbak a termékek, de még mindig jobban járunk, mintha megvámolnák a csomagot, ráadásul így sokkal gyorsabban, akár pár nap alatt megkapjuk a csomagunkat.

Ha EU raktárból szeretnél vásárni, akkor feltétlenül olvasd el ezt a cikket: EU raktár tudnivalók: gyors, vámmentes rendelés Kínai oldalakról

Vámmentes szállítási módok

Mi van akkor, ha egy termék ára meghaladja a 37 eurót, és nem érhető el EU raktárból, vagy drága lenne onnan? Ilyenkor jönnek be a képbe a különféle vámmentes szállítási módok. Ezek általában úgy működnek, hogy először egy másik európai országba szállítják a csomagod (ahol elvileg mindent lerendeznek), majd innen újra feladják a te címedre.

Ezek jól működnek az esetek 95-99%-ában, tehát nagy valószínűséggel valóban megússzuk az extra fizetnivalót, de előfordulnak ritka kivételek, amikor mégis fennakadnak a vámon. Ilyenkor a plusz költségek alapvetően a vásárlót terhelik, de lehet írni az adott webáruháznak, a legtöbbször ki lehet alkudni legalább egy részleges kompenzációt.

Íme az ismertebb vámmetes szállítási módok:

Gearbest:

 • EU Priority Line (DPD) – új!
 • Netherlands Registered(PDM)
 • EU Fast Line
 • Europe Registered (120 dollár alati termékeknél elérhető)
 • EU Railway Priority Line (nagyobb méretű termékekhez)
 • EU Express (régi, általában már nem elérhető)

A terméklapon nem látszik az összes opció, a rendelési oldalon válassz végleges szállítási módot! A terméklapon még csak Priority Line szokott lenni, válaszd ezt, ha elérhető. A legtöbb terméknél a fentiek közül egy, vagy esetleg kettő érhető el, nem az összes.

Banggood:

 • EU Priority Line
 • European Direct Mail
 • European Railway Direct Mail (nagyobb méretű termékekhez)

Geekbuying:

 • EU Priority Line

Tomtop:

 • Duty Free Shipping (sajnos sokszor nem működik, számolni kell a vámolással, de az alap szállítási módoknál jobb)

GearVita:

 • EU Priority Line (a legtöbbször működik, de nem mindig, más webshopoknál megbízhatóbb szokott lenni a vámmentes szállítás)

 

Frissítés: 2021. július 1-től új vámolási szabályok lesznek, részletek itt.

 

További hasznos cikkek:

További híreink
Új vám és áfa szabályok 2021. július 1-től a kínai rendeléseknél
2021-04-21

Új vám és áfa szabályok 2021. július 1-től a kínai rendeléseknél

Idén megváltoznak a vámolási szabályok az EU-n kívülről (pl. Kínából) rendelt csomagok esetében, megszűnik az olcsóbb termékek vámmentessége. Az új szabályok 2021. július 1-től lépnek érvénybe. Tovább

Koncepció képeken a Xiaomi Mi MIX 4
2021-02-18

Koncepció képeken a Xiaomi Mi MIX 4

Idén érkezik a Xiaomi Mi MIX 4, és bár a telefon végleges dizájnja még nem ismert, tudunk mutatni pár látványos koncepció képet. Tovább